Blogi

Tervetuloa tutustumaan korkeatasoiseen nykytaiteeseen.

 

Uniikkia taidetta Laadukasta grafiikkaa

9.10.2012 15.05 - Kuukauden taiteilija: Tarja Heilimo

Olen taidegraafikko, puupiirtäjä ja verstastyöläinen. Käytän teoksissani talttaa, vanerilevyä, öljyvärejä, japaninpaperia ja syväpainoprässiä.ruusuratsu_hopea

Vanha Kiinasta 700-luvulla Japaniin kulkeutunut ja sieltä keskiajalla Eurooppaan levinnyt puupiirrostekniikka taipuu öljyväritekniikkana myös nykytaiteen työvälineeksi.

Työskentelen Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran Grafiikan pajalla historiallisessa Lappeenrannan Linnoituksessa ja asun ”paratiisissa ja työsiirtolassa” Saimaan rannalla Taipalsaaren Vehkataipaleella.

Puupiirrokseni ilmaisevat tunteita, tunnelmia. Vedostan ja kaivaudun kohti salaperäisyyttä. Aihe on vain lähtökohta työskentelyyn. En tavoittele nähtyä. Seikkailen laatoilla, etsin saman aiheen ja laatan erilaisia tunnelmia ja vastakohtaisuuksia. Näin ovat syntyneet teossarjat Jäähän piirtyneet, Yöhön jääneet ja Purppurahetket. Viimeisen vuoden teoksien aiheina ovat olleet lapsuuden Ruusunen-elämys ja ”Tuonilmaisiin” siirtyneen äidin keittiön verhot. Yllätyksellisin on ollut ”itsestään” laattaan kaivertunut Ruusuratsu.

Minua kiehtoo puupiirrostekniikan fyysisyys, työprosessin yllätyksellisyys, värin hehku ja kuvan kerroksellisuus. Käytän teoksissani myös metallivärejä. Niissä näkyy vuosia jatkunut ”hopean himo”, sellaisenaan käytettynä tai värien hehkua lisäävänä. Puupiirrokseni ovat pääosin uniikkivedoksia tai yksittäisiä värivariaatioita.

Katso yle-alue-tv-filmi grafiikan pajatyöstä

http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2010/12/taiteen_parantava_voima_2183602.html

Koen taiteen olevan merkittävä yksilöön ja yhteiskuntaan vaikuttava voima, hyvinvointia tuottava, jopa parantava. Näkökulmaani vaikuttaa ”kahden ammatin siunaus ja taakka”, työskentely työterveyshoitajana ja taidegraafikkona. Olen järjestänyt Työhyvinvointia taiteesta -näyttelyjä työpaikoille, työskennellyt Voimaa taiteesta - työpajaohjaajana ja toteuttanut ” Toiveiden taulua” ikääntyneiden dementikkojen hoitokodissa.

Tarja Heilimo