Blogi

Tervetuloa tutustumaan korkeatasoiseen nykytaiteeseen.

 

Uniikkia taidetta Laadukasta grafiikkaa

4.11.2012 18.19 - Kuukauden taiteilija: Toni R. Toivonen

Toni R. Toivonen on 1987 syntynyt, 2012 Turun Taideakatemiasta valmistunut kuvataiteilija. Kuluneen vuoden aikana Toivosen teoksia on esitetty yksityisnäyttelyissä Galleria Joellassa (Turussa) ja Kuntsin modernin taiteen museossa (Vaasassa), julkisen tilan kokoelmissa Kustavin Kipinässä (Kustavi) ja Turun kaupungin tiloissa (Turun Ammatti-instituutti) sekä kansainvälisissä kuvataiteen kilpailuissa Small Works NYC Jeffrey Leder Galleryssä (New Yorkissa) ja kahdesti Cork Street Open Exhibitionissa Gallery 27:ssä (Lontoossa), joista viimeisimmässä ihmisyyttä käsittelevä teossarja 'Katoamisen estetiikka' myös palkittiin tällä kertaa Yleisönvalinta-palkinnolla.

   katoamisen_estetiikka_galleria_maaret_finnberg   katoamisen_estetiikka_galleria_maaret_finnberg   katoamisen_estetiikka_galleria_maaret_finnberg  maailmanlopun_matkaopas_galleria_maaret_finnbergkatoamisen_estetiikka_galleria_maaret_finnberg

Tämänhetkisen tekemisen aiheena on syrjäytyminen ja sen muotona kasvot ja kasvottomuus. Toivosen viimeaikainen tuotanto koostuu ekspressiivisistä maalauksista sekä eritavoin poistamalla ja repimällä rakennetuista kollaaseista, joissa materiaali ja tekemisen tapa antavat viitteen maailmasta teosten kasvojen takana. Vaikka Toivonen on kuvannut pääasiassa kodittomia ja eritavoin syrjäytyneitä, on teosten todellinen kysymys laajempi ja taiteilija luonnehtii teoksia enemmänkin muotokuviksi ihmisyydestä. Teos etääntyy hiljattain esittävyydestä lähemmäksi tunnetta.   Nyt työn alla on ensisijaisesti syksyn 2013 Ars Novan Takkahuoneen näyttely, joka tulee linkittymään samaan aikaan viereisessä tilassa esillä oleviin Toivoselle tärkeän vaikuttajan Antoni Tàpieksen töihin. Vuoden 2013 aikana syntyvästä sarjasta rakentuu myös yksityisnäyttely Lontoossa.

"Hyvin ekspressiivisissä maalauksissaan taiteilija tuo ihmisen pois kontekstistaan käsitteeksi ja vapaaksi rajattomaan tilaan. Teoksissa hahmottuu aikamme vapaudenkaipuu ja samalla ne ovat hienovaraisia osoituksia sosiaalisista ongelmista, nimettömien yksilöiden tipahtaessa yhteiskunnan hyväksymien normien ulkopuolelle." - Kuntsin modernin taiteen museon amanuenssin Pamela Anderssonin kuvaus Toni R. Toivosen näyttelystä 'Nimetön'.