Blogi

Tervetuloa tutustumaan korkeatasoiseen nykytaiteeseen.

 

Uniikkia taidetta Laadukasta grafiikkaa

15.3.2013 10.34 - Kuukauden taiteilija: Tuula Lehtinen

Kaunista ja kotoisaatuula_lehtinen_galleria_maaret_finnberg

Eikö kauneus ole aina oleellinen osa taidetta? Miksi taiteilija Tuula Lehtinen, 56, on sitten nimennyt kokonaisen näyttelyn otsikolla Kauneudesta?

- Modernissa taiteessa ei ole tavoiteltu kauneutta vaan totuudellista, realistista kuvaa maailmasta. Kauneutta on pidetty usein pinnallisena asiana, pakona todellisuudesta. Mutta ehkä nyt on jo aika keskustella uudestaan kauneuden arvosta, Tuula Lehtinen perustelee.

Hän on aina arvostanut kaunista.

- Minua kiehtovat koriste-esineet, luonto-aiheiset ornamentit ja kukkakuviot, ne ovat minulle lapsuudesta tuttua kauneutta.

Näyttelyssä on mosaiikkitöitä, grafiikkaa ja suurikokoisia pehmustettuja maalauksia. Taiteilija yhdistelee erilaisia tekniikoita, joista monet ovat perinteistä käsityötä. Teoksissa on aiheita muun muassa äidin keittokirjasta, katkelmia kirjeistä, kuvia vanhoista kartoista ja valokuvista. Osa töistä on syntynyt Viipurissa taidekeskus Salmelan taiteilijaresidenssissä.

- Viipurin aika oli minulle myös oman henkilöhistorian tutkimista, sillä Viipuri on äitini kotikaupunki. Hän oli siellä mukana yhden viikonlopun. Äiti on ammatiltaan ompelija, ja kävimme yhdessä käsityöalan liikkeissä, joita siellä on paljon.

Viipuri antoi Tuulalle venäläisiä aiheita.

- Venäläisiä ei koristeellisuus pelota. Slaavilaisten estoton prameus on aikamoinen vastakohta skandinaaviselle yksinkertaisuudelle.

Tuula Lehtinen: Kauneudesta. Wäinö Aaltosen museo, Turku, 15.3.-26.5.

ET 1/2013 Rami Marjamäki