Blogi

Tervetuloa tutustumaan korkeatasoiseen nykytaiteeseen.

 

Uniikkia taidetta Laadukasta grafiikkaa

23.4.2013 9.03 - Kuukauden taiteilija: Jari Järnström

Jari Järnströmin viimeaikaiset teokset kommentoivat 1900-luvun taidehistoriaa. Hän on poiminut vaikutteita ja jari_järnström_galleria_maaret_finnbergerilaisia elementtejä maalauksiinsa konstruktivismista, action paintingistä ja uusfiguratiivisuudesta. Teostensa kautta Järnström pohtii maalaustaiteen rajoja ja kysyy, onko tällä välineellä ilmaistu kaikki jo aikaisemmin? Voiko maalauksen keinoin saavuttaa enää mitään uutta?

Työskentelyn Järnström aloittaa taustan maalaamisella akryyliväreillä, abstraktin ekspressionistisesti hyödyntäen action painting -tyyliä, jossa värit saavat valua ja levitä vapaasti. Action painting on 1940-luvulta 1960-luvulle vallinnut maalaustyyli, joka usein yhdistetään myös abstraktiin ekspressionismiin. Sen sijaan, että maalia lisättäisiin kankaalle varovaisin siveltimen vedoin, Action paintingissä maalia roiskitaan ja lisätään spontaanisti eri tavoin. Niin kuin tyylin nimi jo kertoo, Action painting korostaa maalaamisen aktia. Järnström kostuttaa maalauskankaan ensin vedellä, jonka jälkeen hän kaataa, pirskottaa ja valuttaa akryyliväriä kankaalle. Veden ja värin virtaus muodostavat maalauspinnalle erilaisia läiskiä, lammikoita ja roiskeita. Taustan päälle työskentely jatkuu öljyväreillä, jolloin erityisesti vaikutteet konstruktivismista sekä uusfiguratiivisuudesta tulevat esiin. Konstruktivismissa korostuu taiteen geometrisuus, rakenteet ja järjestelmällisyys. Järnströmin taiteessa konstruktivismin muodot sekoittuvat uusfiguratiivisuuteen, joka on figuratiivisen taiteen ekspressionistinen uudelleentuleminen. Figuratiivisuudella tarkoitetaan esittävää, representaation perustuvaa taidetta, jolloin kuvassa nähdään viittauksia objekteihin tai ihmishahmoihin.

Jari Järnström on syntynyt 1960 Lahdessa, asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2003. Järnström on pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteis- ja ryhmänäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet Galleria Katariinassa syyskuussa 2012 ja Galleria Espoonsillassa tammikuussa 2013 ja parasta aikaa hänellä on näyttely AVA Galleriassa Helsingissä 10.–28.4.2013. Maaliskuussa 2013 Järnström oli mukana New Yorkin taidemessuilla AVA Gallerian osastolla.