Blogi

Tervetuloa tutustumaan korkeatasoiseen nykytaiteeseen.

 

Uniikkia taidetta Laadukasta grafiikkaa

28.6.2013 12.55 - Galleria Maaret Finnberg & Café Art: Ismo Luukkonen, Okko Pöyliö, Juulia Terho & Laura Kopio

Galleria Maaret Finnberg esittelee taidekahvila Café Artissa Ismo Luukkosen, Okko Pöyliön, Juulia Terhon ja Laura Kopion näyttelyt.

Ismo Luukkonen

Ismo Luukkonen (s. 1969 Limingassa) valmistui valokuvaajaksi Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta 1995 ja ismo_luukkonen_galleria_maaret_finnbergTaideteollisesta korkeakoulusta 1999. Hän työskentelee valokuvauksen lehtorina Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa sekä valokuvataiteilijana. Luukkosen työskentelyä luonnehtivat pitkät projektit, joiden keskeisiä teemoja ovat usein aika, esihistoria ja maisema. Kysymyksiä ajasta -sarjan kuvissa Ismo Luukkosen lähtökohta on ajan ja ikuisuuden teemoissa. Valokuva kohtaa ajan monella tasolla. Kuvaushetki, valotusaika sekä kuvan ja katsomisen välissä kulunut aika vaikuttavat kaikki kuvan tulkintaan. Ajan ja valokuvan leikki tuottaa kuvastoa, joka poikkeaa jokapäiväisestä aikakokemuksesta. Luukkonen venyttää ja katkoo valotusta ja yhdistää eriaikaisia kuvia yhdelle kuvapinnalle. Pysyvä jähmettyy kuvaksi ja hetkellinen näyttäytyy haamuna ajassa. ”Aika on arkinen itsestäänselvyys, mutta myös suuri mysteeri, sitä ei voi selittää. Kuinka aistimme ajan, kuinka laskemme aikaa tai kuljemme ajassa? Aika ei ole itsestäänselvyys. On lähtökohtana fysiikka, filosofia tai teologia, lopullisia vastauksia ei ole. Ja ennen vastauksia täytyy löytää oikeat kysymykset.”

Okko Pöyliö

(1989) Okko Pöyliön aloitti opintonsa Turun Taideakatemiassa vuonna 2010. Hän on kuitenkin ehtinyt jo viemäänokko_poylio_galleria_maaret_finnberg teoksiaan niin Tate Moderniin Lontoossa, kuin Moderna Museettiin Tukholmassa. Tähän mennessä kuitenkin vain omalla luvallaan. Hän on myös vastuussa uuden Myllysillan tukirakenteita koristavista hiilellä ja liiduilla piirretyistä silmistä. Katutaiteen lisäksi hän piirtää sarjakuvia, maalaa ja tekee videoita. Kaikkea niitä yhdistää uteliaisuus ja tekemisen riemu. Okko rakastaa tarinoita ja hitaasti mutta varmasti hän on rakentamassa tuotannostaan tarinaa, jonka loppu on vain arvailtavissa. Turussa Cafe Artin maalausten lisäksi, Pöyliö ottaa kesällä osaa myös Valokuvakeskus Perin kesänäyttelyyn, joka avautuu 14.6.2013. Tällä hetkellä Pöyliö on Berliinissä valmistelemassa lopputyötään, joka julkistetaan keväällä 2014.

Laura Kopio

Työskentelyssäni tärkeintä on materiaali, eli maaliaines. Käytän paksua tököttimäistä ja ohutta juoksevaa maalia. Rakennan maalaukseni näistä elementeistä. Minua kiinnostavat kerrokset sekä läpinäkyvyys. Pyrin aikaansaamaan pyyhkäistyn tai hipaistun näköisen lopputuloksen tai rakennan teoksen pinnan esimerkiksi muovimaisista laura_kopio_galleria_maaret_finnbergakryylimaalikappaleista. Minua kiehtovat lakkamaiset kiiltävät pinnat, jotka ovat eri paksuisia ja joiden rajapinta näkyy maalauspohjalla. Työvälineinäni käytän leveiden pensseleiden lisäksi lastoja. Maalaus prosessina on minulle usein sarjallinen siten, että työstän kahta tai useampaa teosta samaan aikaan. Maalauksissa lähtökohtana voi olla yksi tai useampi kuva, jonka olen projisoinut kankaalle tai levylle. Alkuperäisellä kuvalla ei ole välttämättä paljoakaan yhteistä lopputuloksen kanssa. Käytän provokatiivisia ja räikeitä ehkä muodikkaitakin värejä tiedostaen, että ne myös ärsyttävät. Teosteni aiheet ovat usein lähtökohdiltaan kantaaottavia, poliittisiakin. Huomaan, että vaikka aiheeni olisi lähtökohdiltaan kevyempi, muokkautuu se jollakin tapaa yhteiskuntakriittiseksi. Teoksiani voisi luonnehtia myös ehkä tarinoiksi. Maalauksissani on usein ihminen, joka on kadottanut jotain tai jolta on viety jotain. Pyrkimykseni on kai saada vastaus aiheesta riippumatta kysymykseen; Miksi?

Juulia Terho

Olen Juulia Terho, 21-vuotias savonlinnalaislähtöinen taideopiskelija. Olen opiskellut Turun taideakatemiassa nyt juulia_terho_galleria_maaret_finnbergkaksi vuotta, joista toisen pääaineenani maalaus. Olen maalannut viime aikoina kuvia ihmisestä ja luonnosta; usein hahmon ja kasvillisuuden välistä rajaa on hankala erottaa. Aiemmin luonto kuva-aiheenani liittyi kasvuun ja jatkuvaan muutokseen, nykyään enemmän läsnäoloon ja kokonaisvaltaiseen aistimiseen. Vaikka maalaankin monesti valokuvien pohjalta, on työskentelyni hyvin intuitiivista. Kuva-aihe antaa alkusysäyksen, ikään kuin tekosyyn päästä käsiksi väreihin ja maaliaineeseen. Teosteni ei tarvitse avautua heti, enkä pyri yksiselitteiseen sisältöön, jota olisi tärkeää tarkkaan määritellä. Tärkeintä on tunnelma ja jännite. Ajattelen taiteen tekemistä vastavoimana hyötyajattelulle. Onnistuneimmillaan teos voi näyttää olemisen olennaisen osuuden, juuri sen hyödyttömän ja runollisen. Ajattelen taiteesta pitkälti romantikkojen tavoin.

 

Näyttely avoinna 17.6.-17.8.2013.

Café Art 

Läntinen Rantakatu 5, 20100 Turku, 040-158 3383. Avoinna: Ma-Pe 10-19, La 10-16, Su ja pyhäpäivät suljettu.

www.cafeart.fi