Blogi

Tervetuloa tutustumaan korkeatasoiseen nykytaiteeseen.

 

Uniikkia taidetta Laadukasta grafiikkaa

16.9.2013 14.09 - Kuukauden taiteilija: Annika Dahlsten

ANNIKA DAHLSTEN Taiteilijaesittely

Annika Dahlstenin kivilitografioissa ekspressiivinen maalausjälki yhdistyy tarkkaan ja herkkään viivaan. Kivilitografia annika_dahlsten_galleria_maaret_finnbergtarjoaa mahdollisuuden muuttaa piirros uudelleentyöstettäväksi. Kerroksellinen kuvailmaisu muuttuu myös liikkuvaksi animaation keinoin. Teemoiltaan Dahlstenin teokset käsittelevät rajatiloja: poissaolon ja läsnäolon välisiä taukoja, tai hetkiä, jolloin todellisuus vääristyy ja jokin tuttu ja turvallinen muuttuu vieraaksi.

”Kivilitografiassa minua viehättää piirtämisen yhtäaikainen kauneus ja vaikeus. Kun tussiin kastettu pensseli koskettaa kiven pintaa, piirtämisen hetki on ohitse silmänräpäyksessä, mutta jäljelle jääneen kuvan voin toistaa loputtomasti painamalla sen.”

Kivilitografia on vaativa ja työläs grafiikan tekniikka, mutta se palkitsee tekijänsä moninkertaisesti. Litografian ilmaisuvoima, monipuolisuus ja värin valovoimaisuus ovat ylivertaisia. Huokoiselle kalkkikivelle piirretään tai maalataan rasvaisella materiaalilla, joista Dahlsten suosii veteen tai liuottimiin sekoitettavaa litografista tussia. Jälki syövytetään arabikumilla ja typpihapolla, ja vedostetaan erityisellä litografiaprässillä. Lukuisat työvaiheet vaativat tekniikan hyvää hallintaa.annika_dahlsten_galleria_maaret_finnberg

Annika Dahlsten on syntynyt Vaasassa (1975) ja asuu ja työskentelee Turusssa. Hän opiskellut sekä Turun Taideakatemiassa kuvataiteilijaksi (2003) että Turun yliopistossa taiteiden tutkimuksen laitoksella (HuK 2008). Hän erikoistui kivilitografiaan Antwerpenin taideakatemiassa. Annika Dahlsten toimi pitkään Pro Litografia ry:n puheenjohtajana. Hän vaikuttaa sekä Turun Taidegraafikoissa että Suomen Taidegraafikoissa. Annika Dahlstenin  taidetta on kotimaan lisäksi nähty mm. Belgiassa, Skotlannissa ja Ruotsissa. Hän on mukana Turun Taidegraafikot ry:n 80-juhlavuotisnäyttelyssä 15.11.2013 - 2.2.2014 Ars Nova museossa, Turussa.