Blogi

Tervetuloa tutustumaan korkeatasoiseen nykytaiteeseen.

 

Uniikkia taidetta Laadukasta grafiikkaa

7.4.2014 19.24 - Kuukauden taiteilija: Elina Ruohonen

-  Elina Ruohonen (s. 1970 Kaarinassa, asuu Turussa) on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1995. Hän on opiskellut myös Krasnojarskin taideinstituutissa, Siperiassa ja suorittanut kuvataiteilijan AMK –tutkinnon ja taiteen erikoistumisopinnot TAMK:ssa. Hänen teoksiaan on mm. valtion kokoelmissa. Elina Ruohonen on osallistunut useisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 1993 alkaen. Ruohosen viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet Taidemaalariliiton galleriassa Helsingissä 2013, Porvoon Taidehallissa 2012, Galleria Joellassa, Turussa 2012 ja Galleria Jangvassa, Helsingissä 2011.

Kesäkuussa maalauksia on esillä Korpoströmissä Korppoossa  yhteisnäyttelyssä Kati Immosen kanssa, sekä hänen uusi meriaiheinen äänitaideteos kiertää laajasti osana Suomenlahti 2014-näyttelyhanketta Suomessa, Venäjällä ja Virossa.

 

Elina Ruohosen maalausten pinta ja peilaus - Maailmaa liikkuu maalaukseen      

Maalausten pohjamateriaali on tärkeä. Elina Ruohonen maalaa läpinäkyville akryylilevyille levyn molemmin puolin, joskus hän käyttää myös peilipleksiä. Akryylilevyn takapintaan levitetty väri näyttäytyy rasvatyynenä pintana, etupuolella väri on siveltimenvetojen tahdissa kohti tulevaa ainetta, rytmiä ja rosoa. Maalauksissa on monta kerrosta, ja kun niiden täyskiiltävät pinnat heijastavat peilin lailla, myös ympäröivä tila ja sen liike tulevat osaksi maalausta.

 

Elina Ruohosen maalauksissa on yleensä pääosassa ihminen. Joskus myös eläin, usein koira. (Ja maalauksen aiheena voi koirankin nähdä vahvasti myös ihmisen kuvana, niin läheinen on ihmisen ja koiran suhde ollut jo monta tuhatta vuotta.)

 

Katsoessani Ruohosen maalausta voin nähdä oman kuvani heijastuvan siinä. Maalauksessa on kasvot ja niissä minä olen. Sinä ja minä. Minä heijastun sinussa ja sinussakin on monta tasoa. Elämme ajassa, jossa monenlaiset roolit kerrostuvat. Tämän meitä ympäröivän todellisuuden kanssa Elina Ruohosen maalaukset asettuvat aktiiviseen vuorovaikutukseen. Ne kommentoivat nykyhetkeä sekä toteutuksellaan että teemoillaan ja esittävät kysymyksiä, jotka ovat ajankohtaisia tässä ajassa.

 

Uusimmissa teoksissaan Ruohonen on pohtinut vaihtokauppaa, antamisen ja ottamisen välistä suhdetta. Aihepiirin mittakaava on laaja. Se on intiimi ja globaali samanaikaisesti. Myös Ruohosen maalausten äärellä voi katsoa yhtä aikaa sekä lähelle että kauas. Niin maalausta kuin heijastusta siinä.

Leena Kangas, kuvataidekriitikko, kuvataiteilija