Blogi

Tervetuloa tutustumaan korkeatasoiseen nykytaiteeseen.

 

Uniikkia taidetta Laadukasta grafiikkaa

4.3.2017 17.49 - Sofia Saaren ja Toni Alarannan näyttely 1-30.4.2017 Maaherran makasiini, Kerttulinkatu 1, Turku

Sofia Saari ja Toni Alaranta

AJATON MAA

Näyttelyssä kohtaavat TaM Sofia Saaren yksityiskohtaiset ja kerronnaltaan herkät maisemat sekä FT Toni Alarannan ekspressiiviset ja väkevät tulkinnat maisemista. Kuvataiteilija ja valtiotieteen tohtori kohtaavat poikkiammatillisessa näyttelyssä. Varhaisnuoruudesta alkanut ystävyys alkoi yhteisillä taidehaaveilla: toisella muuttuen ammatiksi ja toisella jatkuen intohimona ja voimavarana. Mitä tämä tarkoittaa? Ystävysten haaveet- maalausten maat ja taivaat- kohtaavat rinnakkain, kokonaisuutena joka rakentuu visuaalisten merkitysten kautta.

Yhteisnäyttelyn rakentaminen oli Saaren aloite. Alarannan maalausten taivaiden tinkimätön intohimo ja vauhdikas rytmi ovat kiinnostavalla tavalla aiheellisesti Saaren herkkien pilvien heijastusten ja varjojen epäsymmetrian kanssa synkroniassa. Tavoitteena on esittää tulkintoja maan kauneudesta teosten muodostamana kertomusten kuvastona, näyttelytilassa jäsentyvänä keskusteluna. He kuvaavat maisemillaan näkökulmia ja tunnetiloja, asenteita ja historian varjoja nykypäivän valossa.

Saari käyttää puhtaiden pastellisävyjen rinnalla tumman kylmää kontrastia teollisten rakenteiden ja luonnon yksityiskohtien kanssa. Osittain tunnistettavat yksityiskohdat Turun kaupungin maisemallisesta identiteetistä muuttuvat kertomuksellisiksi fantasianomaisiksi kuviksi. Kaipuu, toiveet, omat maisemat ja niiden kulku lapsuudesta aikuisuuteen mietityttävät kuvataiteilijaa ajattomine haaveineen.

Alarannan maalaukset tiivistyvät taivaan ja maan välisen suhteen kuvaukseen, vahvaan horisontin tuntuun yleensä niin, että suuret värikentät ja niistä syntyvät rakenteet ovat itsessään teosten keskiössä. Alarannan maalaukset eivät kuvaa mitään tiettyä paikkaa; tärkeää Alarannalle on tunnelma, värit ja mielenkiintoa herättävät muodot.