Blogi

Tervetuloa tutustumaan korkeatasoiseen nykytaiteeseen.

 

Uniikkia taidetta Laadukasta grafiikkaa

1.6.2012 14.45 - Toni R. Toivosen näyttely Galleria Joellassa Turussa

Teoksia ihmisyydestä

Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian kuvataiteen opinnäytetyönäyttelyssä Katoamisen Estetiikka, kodittomuus toimii heijastuspintana vapauden, onnellisuuden ja syrjäytymisen teemoille. Suurien ekspressiivis-realististen maalausten sekä hieman tupakka-askia pienempien syövytettyjen ja raavittujen teosten taustalla on ihmisen kohtaaminen.

Taiteessa on ihminen ja ihminen on itsen peilikuva.

Teoksissa on kuvattu heitä, joita ei haluta katsoa, kuunneltu heitä, joita ei haluta kuulla. Teokset ovat muotokuvia ihmisyydestä, joissa voimakas tekemisen tapa kuvaa sitä, mikä on kasvojen takana. Hahmo hajoaa. Syntyy kappale, materia ja tunnetila. Rujoissa maalauksissa korostuvat taistelun eri osapuolten, taiteilijan ja hänen instrumenttinsa luonteet.

 Vaikka maalaukset ovat kookkaita, pysyy maalausten kokeminen intiiminä,teosten materiaalisen maailman houkutellessa katosojansa aivan lähelle. Aihetta on tutkittu lisäksi hyvin pienten muotokuvien sarjalla. Pääasiassa poistamalla, syövyttämällä ja raapimalla työstettyjä pienoiskuvia katoamisen estetiikasta on esitetty aiemmin myös Englannissa.

 Olen kiinnostunut jonkinlaisesta yhteiskunnasta yhteiskunnan takana. Tarinoista, joita eri tavalla maailman näkevällä on maalailla. Katoamisen estetiikan ajamana olen muun muassa asunut pienen porukan luona viidakossa, kuvannut hymyileviä lapsia slummeissa sekä kohdannut Romaniasta Suomeen rantautuneita kiertolaisia.

 Katoamisen Estetiikan todisteet ovat esillä Turussa, Galleria Joellassa 31.5.–17.6.2012.

Toni R. Toivonen